Laden...

Depressiviteit en stemmingsstoornissen

In het dagelijkse leven voelt iedereen zich wel eens somber of heeft geen zin om iets te ondernemen. Bij de meeste mensen verdwijnt dat sombere gevoel na verloop van tijd. Wanneer je hier lang of in een ernstige vorm last van hebt zonder duidelijke oorzaak, kan er sprake zijn van een depressie. Je kunt dan in een negatieve spiraal belanden: doordat je minder onderneemt en steeds minder energie in sociale contacten steekt, wordt je somberder en lustelozer wordt. Met behulp van Cognitieve Gedragstherapie kun je de vicieuze cirkel doorbreken. Daarnaast kan het zijn dat een vorm van medicatie nodig is. Dit kan alleen door een arts voorgeschreven worden.

Depressie

Een depressie valt onder de stemmingsstoornissen. De stemming sluit niet aan bij de omstandigheden of is veel te sterk aanwezig. In het geval van een depressie zijn het de sombere gevoelens die sterk overheersen. Dit kan zoveel invloed hebben op je leven dat het niet meer goed lukt om te functioneren op het werk, studie of in sociale contacten. Je voelt je voortdurend neerslachtig en lusteloos, geniet meer van het leven, hebt maar weinig zin om dingen te ondernemen en trekt je terug. Je hebt minder eetlust of eet juist meer waardoor er gewichtsafname of gewichtstoename optreedt. Ook kan er sprake zijn van prikkelbaarheid, concentratieproblemen en vermoeidheid. Een depressie kan ontstaan na een droevige gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare, maar ook opspelen erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Depressieve gevoelens kunnen seizoensgebonden zijn: de klachten beginnen in de herfst en in de lente nemen deze weer af.

Dysthyme Stoornis

Bij een dysthyme stoornis zijn de depressieve gevoelens minder heftig, maar zijn deze wel langdurig aanwezig. Je voelt je het grootste deel van de dag en minstens enkele dagen per week neerslachtig en dat gedurende meerdere jaren. Een dysthyme stoornis heeft minder impact op het werk of de omgeving, maar er is sprake van weinig plezier in de dingen die je doet.

PsycHe Leeuwarden
Psychologenpraktijk Henstra