Laden...

Burn-out en stressklachten

Bij burn-out en stressklachten is de balans tussen inspanning en ontspanning verstoord, is er sprake van overbelasting. Vaak is er teveel werkdruk of zijn er spanningen op het werk. Zeker als er dan ook privé spanningen of problemen zijn, lukt het niet om voldoende te ontspannen en weer op te laden. Als de spanningsklachten zo erg worden dat het niet meer mogelijk is om te werken, spreken we van overspannenheid of burn-out. Waarbij het verschil lastig is om aan te geven: bij burn-out zijn de klachten ernstiger en duurt het herstel langer. Burn-out ontstaat vaak bij mensen die perfectionistisch zijn, geen fouten van zichzelf mogen maken en zich erg verantwoordelijk voelen waardoor ze veel taken op zich nemen.

Als je merkt dat je spanningen ervaart zich uitend in concentratie- en slaapproblemen, vermoeider worden en je steeds uitgeputter raakt, kan er sprake zijn van werkstress met een risico op burn-out. Dit kan optreden als je je steeds slechter gaat voelen en steeds vermoeider raakt, maar toch doorgaat met werken. Er kunnen pijnklachten ontstaan zoals hoofd-, rug-, nek-, schouder- en gewrichtspijn, als gevolg van de toenemende spanningsklachten. Daarnaast ga je veel piekeren en bent extra gevoelig of prikkelbaar, waardoor conflicten sneller uit de hand lopen. Je zelfvertrouwen neemt af en je hebt minder vertrouwen dan vroeger in jouw professionaliteit en ontwikkelt een negatieve houding ten opzichte van jezelf en het werk. Als je te laat ingrijpt, kun je door de burn-out langdurig uitvallen op het werk.

Behandeling zal bestaan uit geleidelijk weer actief te worden en inzicht krijgen in de samenhang tussen de factoren die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de burn-out en stressklachten om hierin verandering aan te brengen. Bijvoorbeeld om te leren de lat lager te leggen als je heel perfectionistisch bent. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Cognitieve Gedragstherapie. Om herhaling te voorkomen is het verder belangrijk om signalen van spanning vroeg te herkennen en een terugvalpreventieplan te maken.

PsycHe Leeuwarden
Psychologenpraktijk Henstra